Omáčka z májovek
300g májovek, 500g vepřové kýty, cibule, sladká smetana, 1 žloutek, hladká mouka, citrónová šťáva, muškátový květ, sádlo, vývar z vepřových kostí, pepř, sůl.
Postup:
Májovky očistíme a nakrájíme na plátky, stejně jako vepřovou kýtu, kterou navíc naklepeme, osolíme a opepříme. Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme vepřové plátky, osmahneme z obou stran, přidáme nakrájené májovky, chvíli podusíme, zalijeme vývarem (lze nahradit vodou a masoxem) a opět podusíme až do změknutí masa. Poté zalijeme smetanou rozmíchanou s hladkou moukou a žloutkem, ztlumíme plamen a mícháme až omáčka zhoustne do krémové konzistence. Na závěr ochutíme špetkou muškátového květu, citrónovou šťávou a opepříme.
Podáváme s knedlíkem.
Text a foto Dalibor Marounek.
Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.
Odkazy: Atlas hub | Otrava houbami | Glucamedic | Horoskopy | Lunární Kalendář | Calendar | Astro-Seek | Další odkazy