Úvodní strana > Houby > Recepty > Omáčka z májovek

Omáčka z májovek

Omáčka z májovek
Foto © Dalibor Marounek
Recept: Omáčka z májovek

Ingredience:
300g májovek, 500g vepřové kýty, cibule, sladká smetana, 1 žloutek, hladká mouka, citrónová šťáva, muškátový květ, sádlo, vývar z vepřových kostí, pepř, sůl.

Postup:
Májovky očistíme a nakrájíme na plátky, stejně jako vepřovou kýtu, kterou navíc naklepeme, osolíme a opepříme. Na sádle v hrnci osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme vepřové plátky, osmahneme z obou stran, přidáme nakrájené májovky, chvíli podusíme, zalijeme vývarem (lze nahradit vodou a masoxem) a opět podusíme až do změknutí masa. Poté zalijeme smetanou rozmíchanou s hladkou moukou a žloutkem, ztlumíme plamen a mícháme až omáčka zhoustne do krémové konzistence. Na závěr ochutíme špetkou muškátového květu, citrónovou šťávou a opepříme.

Podáváme s knedlíkem.

Text a foto Dalibor Marounek.





Houby vhodné pro recept:

čirůvka májovka

(Calocybe gambosa)

Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.